среда, 28 сентября 2011 г.

DADDY COOL: AFTER SHOW PARTY
Сегодня мы завершаем серию публикаций о премьере мюзикла DADDY COOL в Голландии.
25 сентября театр LUXOR в Роттердаме сотрясали диско-ритмы и несмолкающие аплодисменты VIP-публики, прибывшей на церемонию официального запуска новой постановки в странах Бенилюкса.
Как и на прошлых премьерах в Лондоне и Берлине, в фойе театра была устроена дискотека в стиле 70-х, которая развлекала публику после окончания спектакля. Наличие дискотеки - это обязательный атрибут проекта DADDY COOL, который предусматривает дополнительное развлечение для публики. Так что каждый, кто посетил вечернее представление, получает возможность веселиться до глубокой ночи.
Бурей оваций собравшиеся встретили актёрскую команду мюзикла, которая присоединилась к торжествам после громкой премьеры. Ведущие СМИ Голландии широко освещали премьеру DADDY COOL, который, похоже, становится сенсацией нового театрального сезона. Сегодня мы получили возможность показать вам новые видеоматериалы, отснятые на самой крутой диско-вечеринке 2011.

Дополнительные видео, фотогалереи и статьи о премьере мюзикла публикуются на портале и в форуме FFFclub.
Daddy Cool, een swingend dansspektakel

Wat moet je verwachten bij de musical ‘Daddy Cool’? In ieder geval geen alledaagse musical! Op zondag 25 september 2011 ging de dansmusical ‘Daddy Cool’ van V&V Entertainment in première in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. En met succes, want het publiek was uitzinnig en ging helemaal los bij dit swingende musicalspektakel!

Bij het horen van de titel ‘Daddy Cool’ is het meteen duidelijk dat het hier gaat om een musical met de hits van Boney M. en Frank Farian. Boney M was vanaf midden jaren ’70 van de vorige eeuw enorm succesvol. De groep bestond van 1975 tot 1989 in diverse samenstellingen en hadden wereldwijd maar liefst 35 nummer 1 hitsingles en 150 miljoen verkochte platen. In de Britse lijst van meest verkochte singles neemt het zelfs een hogere positie in dan de Beatles. Alle bekende nummers als ‘Sunny’, ‘Daddy Cool’ en ‘Ma Baker’ komen voorbij, aangevuld met de nummers van artiesten waar Frank Farian ook aan de wieg heeft gestaan zoals ‘I Can’t Stand the Rain’ van Eruption en meer recent het nummer ‘Barbara Streisand’ van Ducksauce. Om zulke bekende nummers te gebruiken in een musical en te vertalen naar het Nederlands is lef nodig, gelukkig had producent Albert Verlinde dat en maakte hij de musical ‘Daddy Cool’, samen met onder andere Eddy Habbema (regie), Allard Blom (script) en Ad van Dijk (muzikaal supervisor).

Wat ‘Daddy Cool’ zo bijzonder maakt, is met name het niveau van het dansen. Het is een echte dansmusical maar dan nog net een niveau hoger dan je van dansmusicals gewend bent én in een geheel andere stijl, namelijk hiphop. De spelers zijn stuk voor stuk topdansers en zouden zo in de finale van het televisieprogramma ‘So You Think You Can Dance’ kunnen staan. Ook Kim-Lian van der Meij verdient hiervoor alle credits, want zij is in eerste instantie geen danseres, maar musicalzangeres en actrice. Toch doet zij zeker niet onder voor de dansers in de cast en dat verdient een groot compliment. Kim-Lian heeft veel geleerd van haar collega’s die meer danservaring hebben, maar ook andersom is dat het geval. Ruben Heerenveen en Alessandro Pierotti moesten het in eerste instantie meer van hun danstalent hebben, maar ook zij verrassen het publiek door te laten zien dat zij nog veel meer in huis hebben dan alleen danstalent. Wie vooral opvalt vanwege het komische talent is Jetty Mathurin als Linda. Zij krijgt de lachers op haar hand met haar typische Surinaamse uitspraken en haar accent.

Een ander uniek punt aan deze musical is het decor. Het decor is minimaal, maar met de indrukwekkende videoprojecties op de achtergrond, iets wat vrij uniek is in een musical, wordt het gebrek aan decor ruimschoots goedgemaakt. Het gebruik van de projecties brengt bovendien ook een echte discosfeer.

Ondanks dit dansgeweld, zit er ook nog wel degelijk een verhaal in ‘Daddy Cool’. De musical is eerder opgevoerd in Engeland en Duitsland, maar voor de Nederlandse uitvoering werd het verhaal opnieuw geschreven. Het speelt zich af rond de jaren 70, vlak voor en kort na de Surinaamse onafhankelijkheid. Veel Surinamers verhuisden naar Nederland, het beloofde land. In ‘Daddy Cool’ gaat het om Sunny en zijn moeder Pearl. Sunny (Ruben Heerenveen) is een Surinaamse jongen van 25 die maar één grote droom heeft: dansen. Op zijn tiende verjaardag is hij met zijn moeder Pearl naar Nederland gekomen. Sunny zit in een dance crew, genaamd ‘Sunshine’ en zijn grote droom is om de dance battle in nachtclub Rasputin te winnen. Hij krijgt hulp van Roos (Kim-Lian van der Meij), maar door haar staat hij ineens oog in oog met zijn eigen verleden. De twee zijn elkaar al eens eerder tegengekomen, toen Sunny als jongetje net vanuit Suriname naar Nederland kwam. Pearl, de moeder van Sunny, en Ma Baker, de moeder van Roos, blijken een geheim te delen dat de liefde tussen Sunny en Roos zwaar op de proef zal stellen. Er is ook een rol weggelegd voor de jongere versie van Sunny en Roos, iets wat knap gespeeld wordt door bijzonder getalenteerde kinderen.

Het verhaal in ‘Daddy Cool’ is leuk, maar voert niet de boventoon. De nadruk ligt op de spectaculaire dansscènes, die het publiek zullen doen verbazen. De muziek is leuk en de nummers zijn mooi en met respect voor het origineel vertaald. Eigenlijk is er maar één nadeel te noemen aan ‘Daddy Cool’ en dat is dat het publiek stil moet zitten op een stoel, iets wat in de tweede helft van de musical steeds lastiger wordt. Gelukkig is het bij de megamix op het einde toegestaan om mee te dansen. ‘Daddy Cool’ is uniek en daarom een must-see voor alle musicalliefhebbers maar ook en vooral voor liefhebbers van dans. Houd je van dans, dan houd je van ‘Daddy Cool’!

De musical ‘Daddy Cool’ is te zien in diverse theaters in Nederland. Kijk op
www.daddycoolmusical.nl voor de speellijst.

www.mjoesical.wordpress.com

Комментариев нет: